• Korfbal

  • KVZ staat voor Korfbal Vereniging Zutphen. Sinds 2004 is KVZ de trotse bezitter van een prachtige sportaccommodatie op Sportpark Zuidveen. De vereniging heeft hier de beschikking over onder meer drie korfbalkunstgrasvelden, ruimte voor het uitleggen van vier korfbalvelden op natuurgras en een grote buitenspeelruimte voor de jeugd. Een aantal jaar geleden is samen met WSV een prachtig Beach Center gerealiseerd. Tevens is er ruimte vrijgehouden voor de eventuele aanleg van een eigen sporthal in de toekomst.

    In het clubhuis zijn twee heren kleedkamers, twee dameskleedkamers, twee scheidsrechterskleedkamers en een ruime EHBO-ruimte gevestigd. KVZ beschikt over een grote kantine waarin een speelhoek voor de jeugd is en twee aparte vergaderruimtes beschikbaar zijn.

    Doelgroep

    KVZ richt zich op een brede doelgroep. Vanaf 3 jaar is het mogelijk om lid te worden. Er zijn trainingsactiviteiten en/of wedstrijden voor:

    • Kangoeroes vanaf 3 jaar
    • Pupillen van 6 t/m 11 jaar
    • Aspiranten van 12 t/m 16 jaar
    • Junioren van 16 t/m 19 jaar
    • Senioren vanaf 19 jaar en ouder

    Daarnaast is er een groep recreanten en 35 plus trainingen.
    Bij KVZ is ook een groep korfballers met een verstandelijke beperking actief in het G-team.

    KVZ en nevenactiviteiten

    In Zutphen heeft KVZ een naam opgebouwd wat betreft nevenactiviteiten. Bij geen één vereniging worden zoveel activiteiten georganiseerd voor de jeugd én senioren als bij KVZ. Ook ouders van jeugdleden kunnen aan diverse activiteiten deelnemen (bijvoorbeeld kaartavonden, darten en de grote feestavond). De vereniging profileert zich niet alleen in het aantal activiteiten maar vooral in de diversiteit. Een kleine greep uit de ieder jaar terugkerende activiteiten, georganiseerd door de WAP, NAC en FC KVZ:

    • KVZ kamp (later meer hierover)
    • Familieweekend
    • Filmmarathon
    • Playbackshow
    • Casinoavond
    • Dropping
    • Jeugdtoernooien
    • Sinterklaasfeest
    • Nieuwjaarsfeest (jeugd en senioren)
    • Jump-feest
    • Gala-avond

    Wat is korfbal?

    Korfbal is omstreeks 1900 in Nederland ontstaan en wordt inmiddels door zo’n 100.000 mensen in Nederland gespeeld. Het is de enige sport ter wereld waarbij jongens en meisjes in één team samenspelen. De wedstrijden worden gespeeld met achttallen, 4 jongens en 4 meisjes. Wanneer er echter veel meer meisjes dan jongens zijn is het ook mogelijk dat een team wordt samengesteld met alleen meisjes. De doelstelling van KVZ is echter om zoveel mogelijk met gemengde teams te spelen. 

    Een uitzondering geldt voor de jongste spelende leden. Zij spelen het zogenaamde monokorfbal waarbij 4 spelers in het veld staan in plaats van 8.

    Veld en zaal

    Korfbal wordt zowel in de buitenlucht als in de sporthal gespeeld.

    De eerste helft van het veldseizoen begint in de eerste week van september en loopt dan door tot eind oktober. Vanaf november tot en met begin april speelt de competitie zich vervolgens in de zaal af. Deze competitie staat los van de veldcompetitie.

    De tweede helft van het veldseizoen start medio april en het seizoen wordt beëindigt in juni. Traditioneel wordt een seizoen bij KVZ afgesloten met een groot ‘Familieweekend’. In dit weekend vindt een schutterstoernooi (meer dan 120 duo’s) plaats, een korfbaltoernooi voor korfballers en niet-korfballers én een grote feestavond met onder meer een spectaculaire verloting en barbecue.

    Wedstrijdsport en breedtesport

    Bij KVZ is het mogelijk om op ieder gewenst niveau te korfballen. Zowel bij de jeugd als bij de senioren. Op dit moment spelen bij de senioren KVZ 1KVZ 2KVZ 3 en KVZ 4 wedstrijdsport. KVZ 5 en KVZ 6, zijn ingedeeld in de breedtesport. Daarnaast heeft KVZ een Midweekteam. Zij spelen hun competitiewedstrijden doordeweeks.

    Bij de jeugdteams spelen de eerste twee teams over het algemeen wedstrijdsport, bijvoorbeeld KVZ A1 en KVZ B1KVZ C1.

    Bij de overige teams (KVZ D1, D2, E1, E1, C2, B2 en A2) blijft spelplezier en sportbeoefening het belangrijkste doel (breedtekorfbal).

    Trainingen en wedstrijden

    Ongeacht het niveau waarop je speelt biedt KVZ de jeugd minstens twee keer per week de mogelijkheid om te trainen. Trainingen duren over het algemeen één uur. Afhankelijk van je leeftijd worden de trainingsuren ingedeeld. De jongste jeugd traint aan het begin van de avond, de oudere jeugd en senioren trainen later op de avond. Alle trainingen vinden plaats tussen 18.00 uur en 22.00 uur. Alle jeugdploegen staan onder begeleiding van minstens twee trainer/coaches waarvan minstens één iemand meerderjarig is.

    Alle jeugdploegen spelen hun wedstrijden op zaterdag. De meest seniorenteams komen op ook op de zaterdag in actie en sommige komen de zondagen in actie. Een korfbalteam speelt in een seizoen 24 tot 28 wedstrijden, afhankelijk van de indeling van de korfbalbond. In een seizoen worden evenveel uit- als thuiswedstrijden gespeeld.

    Thuiswedstrijden van KVZ worden op het veld gespeeld op het eigen sportcomplex ‘Zuidveen’. Tijdens de zaalcompetitie maakt KVZ gebruik van de Hanzehal.

    Behaalt een team een kampioenschap dat wordt dit gevierd met een grote slagroomtaart, wat te drinken én de uitreiking van de beker met de grote oren, de ‘Koen ter Horst-bokaal’. Jaarlijks worden de jeugdige kampioenen ook door de gemeente Zutphen in het zonnetje gezet.

    Kleding en schoenen

    KVZ hecht waarde aan een goede kledinguitrusting.

    Als je een wedstrijd voor KVZ speelt moet je herkenbaar zijn. Dit houdt in dat je speelt in een zwart broekje of rokje en een wit-groen horizontaal gestreept shirt, bij voorkeur met witgekleurde sokken. Het broekje of rokje moet door een lid zelf worden aangeschaft, het shirt wordt beschikbaar gesteld door KVZ en blijft ook eigendom van de vereniging. Tijdens het seizoen worden de shirtjes, na een wedstrijd, wisselend door één van de teamleden gewassen.

    Goed schoeisel voorkomt vervelende blessures. Voor de veldcompetitie zijn (kunst)grasschoenen met goede noppen een must. In de zaal moet gespeeld worden op indoor sportschoenen.

    Tijdens trainingen is het belangrijk om je kleding aan te passen aan de omstandigheden. Vooral in de koude maanden, waarin nog buiten getraind word, kan het geen kwaad om extra aandacht te hebben voor voldoende warme kleding.

    Aanschrijving wedstrijden

    De aanschrijvingen voor wedstrijden gebeurt via de website. Bij alle ploegen worden de spelers vermeld die verwacht worden en de tijd waarop men aanwezig moet zijn (of moet vertrekken bij uitwedstrijden).

    Het is de bedoeling dat een team nooit aan een wedstrijd begint zonder de beschikking te hebben over wisselspelers. Mochten deze niet uit het team zelf komen, dan zullen spelers uit een ander team wissel staan. Kijk daarom ook bij de aanschrijving van andere ploegen.

    Afmelden voor wedstrijden

    Korfbal is een teamsport. Omdat je aan het begin van een seizoen met het gehele team een verantwoordelijkheid bent aangegaan als één team het seizoen te spelen, is het de bedoeling om zo min mogelijk af te schrijven voor wedstrijden. Mocht het een keer voorkomen dat er geen andere mogelijkheid is, dan wordt door de wedstrijdsecretariaten verzocht om zo vroeg mogelijk af te schrijven. Weet je bijvoorbeeld nu al dat je in een bepaalde periode op vakantie gaat, geef dit dan zo snel mogelijk aan. Dit voorkomt een hoop gepuzzel voor de vrijwilligers die het wedstrijdsecretariaat bemensen.

    Voor wedstrijden geldt dat een afschrijving uiterlijk de donderdagavond (18.00 uur) vóór de desbetreffende wedstrijd moet zijn doorgeven aan de persoon die hiervoor in het clubblad genoemd is (natuurlijk uitgezonderd ziekte en spoedgevallen).

    Thuiswedstrijden

    KVZ werkt zijn thuiswedstrijden in de veldcompetitie af op Sportcomplex Zuidveen. In de zaalcompetitie wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van de Hanzehal. 

    Afgelastingen

    Sporadisch komt het voor dat een wedstrijd of training niet doorgaat. Als er een training uitvalt wordt dat via de trainer van het desbetreffende team gecommuniceerd.

    Mocht er een wedstrijd op het laatste moment niet doorgaan, dan wordt dit direct via de coach doorgebeld óf doorgegeven via een bericht dat ophangt bij één van de afgelastingadressen (voor een overzicht hiervan kunt u verderop op de website kijken of de zoekoptie van de site gebruiken).

    Vervoer naar uitwedstrijden

    Competitie spelen betekent thuis- en uitwedstrijden spelen. Om de uitwedstrijden te kunnen spelen is vervoer nodig en daarvoor wordt beroep gedaan op ouders/verzorgers. U zult dus gevraagd worden zo nu en dan voor vervoer te zorgen. Meestal maakt de ploegleider aan het begin van het seizoen een schema zodat u ruim van tevoren weet wanneer u aan de beurt bent. Mocht u dan niet kunnen, overleg dan ruim op tijd met de ploegleider zodat er voor vervanging kan worden gezorgd. Bewaar een rijschema dus goed!

    Als u niet zelf meegaat naar een uitwedstrijd, is het belangrijk om met de ploegleider af te spreken hoe laat u uw kind weer op kunt halen bij het veld. Dit om te voorkomen dat u of uw kind onnodig lang moet wachten.

    Reiskostenvergoeding

    Coaches krijgen bij iedere uitwedstrijd een declaratieformulier mee waarmee de ouders gecompenseerd kunnen worden voor de gemaakte reiskilometers. Op dit formulier dient u uw naam, woonplaats en rekeningnummer te vermelden. 

    Rol van de ploegleider

    Iedere jeugdploeg wordt begeleid door een leider. De ploegleider zorgt voor de coaching tijdens de wedstrijden en bepaalt welke kinderen spelen en wissel zijn. Verder zorgt de ploegleider voor een goede gang van zaken rondom de wedstrijden. Hij regelt vervoer naar uitwedstrijden, zorgt ervoor dat het reiskosten declaratieformulier wordt ingevuld en de shirts gewassen zijn. Aan het begin van het seizoen zal hij daarom meestal een ‘was- en rijschema’ uitreiken zodat u tijdig weet wanneer er iets van u verwacht wordt. Met vragen over deze onderwerpen kunt u bij hem terecht.

    Hygiëne

    KVZ vindt het belangrijk dat alle leden zich douchen na de wedstrijd en training. Nat en bezweet vertrekken is niet alleen niet erg fris maar het is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid. Geef uw kind daarom een handdoek en schone kleiding mee naar de training/wedstrijd.

    Bijdrage ouders

    Een positieve houding van de ouders ten aanzien van de trainingsopkomst, het op tijd aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden e.d. is niet alleen in het belang van de vereniging, maar draagt ook zeker bij aan de ontwikkeling van het kind. Verder ziet KVZ graag ouders aan de lijn bij wedstrijden die hun kind(eren) aanmoedigen. We bedoelen daarmee ook echt aanmoedigen. De ploegleider van het team zorgt voor de korfbaltechnische en tactische aanwijzingen.

    Of het nou gaat om het bemannen van commissies, het trainen/coachen, of het zitting nemen in het bestuur: alles gebeurd op vrijwillige basis. Door u als ouder aan te melden voor vrijwilligerswerk kunt u ook wat betekenen voor KVZ. Hiervoor kunt u contact opnemen met het bestuur.

    Contributie

    Zoals bij elke vereniging is een contributie verplicht. Een deel van de contributie wordt afgedragen aan het KNKV voor deelname aan de competitie. Tevens is er bij spelende leden een bedrag opgenomen voor het leasen van de shirts. Van het overige geld worden o.a. reiskosten, exploitatie van accommodatie, zaalhuren, verzekeringen etc. betaald. Ook worden er gelden gereserveerd voor zaken die op termijn vervangen dienen te worden. Contributie wordt vooruit betaald. De leeftijd op 1 oktober is bepalend voor de hoogte van de contributie. Ook de vorm van lidmaatschap bepaalt de hoogte van de contributie. Voor gezinnen is er een maximale contributie. Klik hier voor contributiebedragen per maand voor het lidmaatschap van KVZ. Eventuele wijzigingen worden voorgesteld op de ledenvergadering.

    Zoekgeraakte kleding en spullen

    Verloren voorwerpen worden bij de garderobe in de hal van de kantine verzameld.

    Als uw (of van één van uw kinderen) verloren spullen er niet bij liggen, dan heeft misschien iemand uit de ploeg uw spullen. Omdat veel ploegen dezelfde sporttassen hebben, kan dit per ongeluk in de verkeerde tas zijn terechtgekomen. Neem dan contact op met de ploegleden.

    Misschien is het in de tas van de tegenstander terechtgekomen of bent u bij een uitwedstrijd spullen kwijtgeraakt, neem dan contact op met de wedstrijdzaken van die vereniging (via internet of via wedstrijdzaken van KVZ). Zij kunnen dan via de coach van de ploeg (of een andere ploeg) de spullen bij de eerstvolgende wedstrijd meenemen naar KVZ.

    Als laatste kunt u altijd een bericht op de website plaatsen. Stuur daarvoor uw bericht naar: redactie@kvz2000.nl.