• Deze week maken we kennis met Kees Dapperens. De meeste mensen kennen Kees natuurlijk als scheidsrechter. Wat veel mensen niet weten is dat Kees al jaren veel doet met wedstrijdzaken denk aan ploegopgaves en wedstrijdschema’s! Wat Kees verder bezighoudt, je lees het hier.

  Vertel eens iets over jezelf, wat doe je in het dagelijks leven, hobby’s?
  Ik ben productieleider bij Reomas, een bedrijf dat technische polyurethaan kunststoffen maakt. Ik ben daar in 1989 begonnen op het laboratorium en heb daar de nieuwe producten en recepten ontwikkeld.
  Mijn hobby’s zijn heel divers. Naast het fluiten van mijn wedstrijden brouw graag mijn eigen biertjes in allerlei smaken, programmeer ik diverse apps, en wandel ik als het uitkomt met mijn andere hobby’s in de tijd die ik dan nog heb. Helaas is dat dus meestal alleen in de vakantie.

  Je bent al jaren actief als scheidsrechter. Wat vind je zo leuk aan fluiten?
  Ik vind fluiten een sport in een sport: Je probeert een wedstrijd zo goed mogelijk te leiden zonder een van de teams te benadelen (of te bevoordelen). Ik vind dat je als scheidsrechter aanwezig moet zijn zonder een stempel op de wedstrijd te drukken. Ik weet dat spelers en coaches vaak proberen om de scheidsrechter te beïnvloeden. In dat spel vind ik het leuk om de spelers te laten weten dat ze dat kunnen proberen, maar dat het vaak niet lukt, omdat ik dat door heb. Ik vind het dan na een wedstrijd ook leuk om van de verliezende partij te horen dat ik goed gefloten heb. Dat gebeurt natuurlijk niet altijd, maar ik maak dit toch een aantal keer per seizoen mee.

  Hoe was je zelf als speler?
  Ik was zelf een middelmatige speler. Mijn schot was matig en mijn conditie kon duidelijk beter. Ik was meer een ondersteunende speler.

  Naast fluiten zet jij je al talloze jaren in voor KVZ met verschillende taken. Waarom vind je dat belangrijk om te doen?
  Ik vind dat alle taken binnen de vereniging opgepakt moeten worden door de mensen die dat het best kunnen. Hierbij zitten diverse taken die achter de schermen verricht worden, maar juist heel belangrijk zijn. De taken die ik belangrijk vind zijn die van de wedstrijdzaken. Daar moet alles soepel en goed verlopen, omdat er anders problemen kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld omdat teams niet goed ingedeeld worden waardoor ze alle wedstrijden verliezen of juist met grote cijfers winnen.

  Welke korfbal-herinnering is je altijd bijgebleven?
  Ik heb meerdere korfbal herinneringen die mij lief of juist minder lief zijn. De minste ervaringen zijn mijn knieblessures die ik gehad heb. Vooral de knieblessure op een toernooi in Tilburg (±1980). Dit was volgens mij totaal verkeerd aangepakt door het ziekenhuis. Ik heb op de reis naar huis (1 ½ uur naar Boekel) en thuis op de bank hevige pijn gehad, omdat mijn knie zo dik was dat de minste beweging al pijn deed.
  De leukste ervaringen zijn natuurlijk de kampioenschappen met de bijbehorende feestavonden. Bij mijn oude vereniging Sirene (Uden, helaas bestaan ze niet meer) met het 3e en bij KVZ met de Midweek. Daarnaast hebben de toernooien in Castrup-Rauxel bij mij een aantal onuitwisbare herinneringen opgeleverd.

  Waar kunnen we je ‘s nachts voor wakker maken?
  Zoals de meeste mensen kan je mij ’s nachts beter niet wakker maken, Vroeger in Brabant gebeurde dat wel in de Kerstnacht na de nachtmis. Dan werden er worstenbroodjes warm gemaakt en uitgedeeld aan iedereen. De mensen die overdag moesten werken en niet naar de nachtmis konden, werden dan ook getrakteerd op een worstenbroodje. Midden in de nacht kan je dan proberen om mij wakker te maken voor een worstenbroodje. Een smakelijk biertje (NEIPA, Whisky infused) daarbij zou eventueel helpen, maar succes is niet gegarandeerd.