• Wat doe je in het dagelijks leven, heb je hobby’s?
  Ik ben huisvader en doe vrijwilligerswerk bij Sparkle, dit is een gezellig koffietentje in de Spittaalstraat. Hier worden zelfgemaakte taart en broodjes geserveerd met heerlijke koffie of thee. Hier maken we tijd voor een praatje met de mensen, welke ook steevast terugkomen. Als het weer het toelaat, dan ben ik ook te zien op de duofiets van de Zonnebloem, waar ik ritjes maak in een straal van 20 km rondom Zutphen.

  Ik heb vele banen gehad maar mijn leukste tijd was bij UPC (voorloper van Ziggo) daar werkte ik als financieel administratief medewerker. In 2018 ben ik afgekeurd door de gevolgen van een hersentumor, welke mij dusdanig hinderde om goed mijn werk uit te voeren. Dit was natuurlijk niet wat ik voor ogen had voor mijn toekomst, en zeer tegenstrijdig gezien ik graag wilde werken maar het ging niet meer. Nu na vijf jaar heb ik redelijk mijn draai gevonden, ik heb die situatie geaccepteerd en leef meer in balans.

  Je bent nu al een tijdje trainer, wat spreekt je zo aan in het trainersvak?
  Ik vind het heel leuk om met kinderen te werken en haal daar veel plezier uit.
  Daarnaast vind ik het smeden van een team ook heel leuk en help ik ze graag om een betere korfballer te worden. Ik probeer ook midden in de groep te staan en iedereen te betrekken. Ik krijg onder andere energie wanneer ik, tijdens het coachen bij een wedstrijd. En dan vooral als je ziet dat bij de kinderen het kwartje valt van wat je getraind hebt. Daar doen we het toch allemaal voor!

  Wat is het leukste wat je ooit hebt mogen doen/meemaken
  In 1998 heb ik een wereldreis naar Australië, New Zeeland, Indonesië gemaakt als backpacker dat was werelds. Bijna 10 maanden onderweg, echt een groot avontuur waar ik andere culturen kon opsnuiven en veel mensen heb ontmoet.
  In 2001 heb ik mijn liefde Annemarie leren kennen in Boode tijdens het stappen, en in 2006 zijn we in het huwelijksbootje gestapt. We zijn gezegend om twee kinderen te mogen krijgen, een zoon Mika 15 en een dochter Dani 12, welke beide ook op korfbal zitten. Mika speelt nu in de B2 en Dani in de C2 waar ik coach en trainer van ben.

  Heb je vroeger ook gekorfbald? Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?
  Ik heb eerst vanaf 6/7 jaar gevoetbald bij de Warnsveldse Boys. Maar mijn broer Hans korfbalde en mijn vader Henk Smedinga was penningmeester bij Rapiditas. Dus ik was ook vaak op het veld aan de Deventerweg te vinden en het was een kwestie van tijd dat ik ook zou gaan korfballen.
  Vanaf mijn 9e jaar tot mijn 19e jaar heb ik zeer leuke tijd gehad bij Rapiditas, met vele kampioenschappen in praktisch alle Pupillenteams. Daarnaast heb ik een aantal regioteams doorlopen (destijds het Gelders, wat later Oost werd). Met de spreekwoordelijke kers op de taart hebben we met de B1 deelgenomen aan het Nederlandse Kampioenschap in Amsterdam. En zijn we toen kampioen geworden van de regio Oost. Wat een ervaring om daar in de Sporthallen Zuid te mogen korfballen tegen de top van Nederland. Dit hadden we mede te danken aan de bezielde trainingen en coaching van Erik Kok (C1), Bob Nikkels (B1) en Dick Nikkels (A1), welke ons individueel en als team beter maakten!

  We deden ook leuke dingen naast het korfbalseizoen. Ik kan me nog wel herinneren dat we lootjes gingen trekken met de B1 voor het Sinterklaasfeest, wat we gingen vieren in de Hoven bij Bob en Ida aan Spoordijkstraat. We hebben zelfs 2x meegedaan aan het Luilak toernooi in IJmuiden, allemaal samen in tentjes en disco in de avonduren. We gingen in de J1 (nu A1) met Dick en Annet Nikkels naar Unna in Duitsland om daar een toernooi te spelen en sliepen we in een school.

  Ik heb ook goede herinneringen aan de selectietijd, tijdens de toernooien met overnachting in Assen en Eindhoven (waar we niet hadden meegekregen of gewoon vergeten hadden dat we een tent moesten meenemen). Uiteindelijk zijn we maar gaan overnachten in een overkapte tribune bij een hockeyveld. Gelukkig heeft niemand heeft het koud gehad.

  Tevens waren de kampweken bij de Bovenberg in Markelo ook tijdloos en keek ik altijd uit naar de eerste week van de zomervakantie om weer te gaan bosjassen.

  Als ik mezelf zou omschrijven als korfballer, was ik denk ik meer een sterke verdediger en kon met mijn overzicht en snelheid een boel dichtlopen, verder was ik een redelijke aanvaller.

  Heb je voorbeelden of mensen waar je tegenop kijkt en veel van hebt geleerd?
  Ik heb altijd zeer veel respect gehad voor Nelson Mandela, wat een beproeving heeft deze man moeten ondergaan en dan uiteindelijk de eerste zwarte President worden van Zuid-Afrika.
  Wat mezelf betreft ben ik sinds mijn operatie aan mijn hersentumor in een heel ander leven terecht gekomen. Wat zeker niet makkelijk was voor mijn vrouw en mij zelf, maar het heeft ook goede dingen opgeleverd. Daar geef ik mijn vrouw heel veel credit voor, en ik heb veel rust gevonden bij het leren kennen van Jezus.

  Voorbeelden qua sport heb ik niet echt maar ik kan altijd wel genieten van begenadigde atleten in veel sporten. En van de doorzetters die van ver komen door alle inzet die ze tonen. Vroeger keek ik graag naar Engels voetbal en naar basketbal de NBA, wat een giganten. Maar eigenlijk was ik veel buiten te vinden om zelf te sporten. Nu kan ik meer genieten van wielrennen, om zelf te doen maar ook om naar te kijken tijdens een mooie Klassieker of tijdens de Giro, Tour de France of de Vuelta.
  Verder kijk ik graag naar Feyenoord en het Nederlands Elftal.

  Waar kunnen we je s’nachts voor wakker maken?
  Ik word liever niet wakker gemaakt. Graag word ik vanzelf wakker, dan het liefst met een zonnetje aan de hemel.