Wat doen ze?
De medische commissie van KVZ zorgt voor de medische handelingen die verricht moeten worden ten behoeve van de selectie van KVZ. Denk hierbij aan:
1.) Het verrichten van onderzoek bij blessures
2.) Verlenen van EHBO
3.) Behandelen van blessures in de vorm van taping, massage en adviezen
4.) Nauw contact onderhouden met Arcus Fysiotherapie en Gelre Ziekenhuis Zutphen om zo nodig spelers snel te kunnen laten behandelen
Er is in principe 1 lid van de medische commissie aanwezig op de trainings- en wedstrijddagen van de selectie om hen hulp te kunnen bieden. Voorop staat dat de selectie ALTIJD voorrang heeft op andere teams en spelers, maar indien er tijd over is en de noodzaak van verzorging aanwezig is kunnen andere spelers ook voor behandeling/adviezen langskomen.
Waarom doen ze dat?
De medische commissie bestaat uit drie fysiotherapeuten.
Harold Leeneman is werkzaam als teamleider en fysiotherapeut in het Gelre Ziekenhuis te Zutphen. Zijn specialisme ligt binnen de cardiologie, neurologie en TENS. Harold is met KVZ verbonden via zijn dochter Nienke die in de jeugd van KVZ speelt.
Peter Dijkman is ook werkzaam in het Gelre Ziekenhuis te Zutphen als fysiotherapeut waarbij zijn specialisme ligt binnen longziekten, handtherapie en TENS. Peter speelt op dit moment zelf in het 6e van KVZ en heeft vroeger bij ’t Overschotje en ECKA in de selectie gespeeld.
Jorieke Wijnen is werkzaam als fysiotherapeut bij Arcus Fysiotherapie Zutphen. Haar specialisme ligt binnen de orthopedische klachten. Jorieke heeft in het verleden in de jeugdselecties van KVZ gespeeld.
Harold, Peter en Jorieke zijn alle drie van mening dat KVZ genoeg potentie heeft om door te groeien binnen de korfbalsport. Allen vinden daarom dat een medische staf niet kan ontbreken om deze groei mogelijk te maken. Daarnaast vinden zij het leuk om naast het werk in het ziekenhuis en de praktijk ook op de korfbalclub mensen te kunnen helpen met hun kennis en kunde.
Hoe doen ze dat en wat merkt de club ervan?
In principe is er elke training van de selectie iemand aanwezig waar de selectiespelers een beroep op kunnen doen. Dit houdt in dat op de dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur meestal Peter aanwezig is, op donderdag van 19.00-22.00 uur is meestal Jorieke aanwezig en Harold rouleert op beide trainingsavonden. Daarnaast is Harold tijdens de thuiswedstrijden degene die de verzorging op zich neemt. Tijdens de uitwedstrijden doet Jorieke dit.
In de praktijk betekent dit dat tijdens het grootste gedeelte van de trainingsavonden iemand aanwezig is. Op het moment dat er tijd is en de noodzaak van een blessure nodig is van een speler buiten de selectie is deze speler altijd welkom om onderzoek en advies te vragen. Daarnaast is er op deze tijdstippen ook iemand aanwezig die EHBO kan verlenen.
Wat hebben ze nodig van de rest van de club?
Van de club vragen wij het begrip dat wij in principe voor de selectie zijn aangesteld om paramedische handelingen te verrichten. De selectie gaat dus altijd voor. Zoals al eerder vermeld zijn andere spelers natuurlijk ook welkom indien er genoeg tijd is en de medische commissie noodzaak ziet tot het doen van onderzoek en het geven van adviezen. Daarnaast vragen wij van spelers buiten de selectie om eerst contact (bellen of whatsapp) met ons op te nemen als zij gezien willen worden door een van ons.
Wat is de grootste uitdaging voor seizoen 2017-2018?
Voor volgend seizoen is de grootste uitdaging om de blessures even stabiel te houden als dit seizoen en eventueel te verminderen door het doen van onderzoeken en het geven van behandelingen en adviezen ter preventie en herhaling hiervan. Daarnaast zijn wij bezig om de, naar onze mening, beste en juiste materialen uit te zoeken om de spelers optimale zorg te kunnen bieden.
Harold Leeneman Jorieke Wijnen Peter Dijkman